Istoric Ocol

Ocolul Silvic Naruja are o istorie de peste sapte decenii, fiind infiintat pe suprafetele de padure preluate abuziv, fara lege, de la proprietarii de drept, obsti, persoane fizice, Schitul Valea Neagra. Suprafata initiala a fost de 40.915 ha. Aici era inclusa si o mica proprietate de stat la izvoarele Zabalei, in zona Goru Mordanu, respectiv 1419 ha. Marele ocol a fost scindat apoi in doua ocoale, respectiv Ocolul silvic Naruja si Ocolul silvic Nereju, in anii ”80.

Incepand cu anul 1998 padurile care au apartinut Obstilor au inceput sa revina catre acestea, proces finalizat in mare parte in anul 2001.

In perioada 2000-2002 Obstile Vrancioaia, Poiana si Spinesti au facut parte dintr-un proiect de constientizare a proprietarilor de pădure, proiect generat de World Bank, prin Universitatea Auburn si USAID.

La insistenta proprietarilor, Romsilva, prin Hotarârea CA 12126/2.06.2002, scoate din organigrama functională Ocolul silvic Naruja, cu personal, cu suprafete, cu proprietari cu tot.

In 05.08.2002 se infiinteaza Asociatia Obstilor Vrancene. Aceasta determina intrarea in legalitate a noului Ocol Silvic Naruja prin autorizarea acestuia de catre Autoritatea Nationala de atunci.

Principiul de baza a fost cel împrumutat de la modelul american: „Gestionam durabil padurea in interesul Comunitatilor”.

Astfel se realiza un deziderat de 10 ani al proprietarilor, o structura silvica proprie.

Atat proprietarii prin AOV cat si Ocolul au participat activ in anii 2005 la consolidarea asociatiilor de profil la nivel national si la modificarea legislatiei.

Prin reprezentantul acestora in grupurile de lucru se introduce in Codul silvic articolul 95,

„(1) Obştile de moşneni în devălmăşie, obştile de moşneni în indiviziune, obştile răzeşeşti nedivizate, composesoratele, pădurile grănicereşti, pădurile urbariale, comunele politice, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, existente anterior anului 1948, fac parte din tezaurul istoric al României.

(2) Proprietatea formelor asociative prevăzute la alin. (1) este garantată, indivizibilă şi inalienabilă.”

Ulterior au fost mai multe incercari de a se distruge in Parlament acest articol si principiile lui. Fara succes pana acum.

In anul 2004 se realizeaza Inventarul Capitalului Natural existent in raza Ocolului Silvic Naruja.

In anul 2005 Ocolul silvic Naruja obtine certificatul FSC SW-FM/COC-1428, fiind primul ocol privat certificat FSC din tara. Certificat detinut pana in 2010. Acesta consfintea modul durabil de gestionare a padurilor proprietarilor din cadrul Ocolului.

Intre anii 2004 si 2020 Ocolul silvic Naruja a detinut custodiile ariilor protejate Cascada Misina, Caldarile Zabalei, Lacul Negru si Sindrilita. In perioada 2017/2018-2020 ocolul a realizat implementarea prin POIM a proiectelor de realizare a Planurilor de management pentru cele patru arii protejate.

 

Parteneri
ocolul silvic naruja ocolul silvic naruja ocolul silvic naruja